Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia

Összefoglaló

Jövőképünk szerint Békés egy folyamatosan fejlődő, önellátó, öngondoskodó és önfenntartó település. Erős munkahelyteremtő és -megtartó képességgel rendelkezik. Élhető, emberléptékű, biztonságos, egyszerre békés és nyüzsgő, proaktív kisváros, ahol a helyi értékek és hagyományok „szentek”. Sportváros, családbarát település, melyet pezsgő kulturális és sportélet jellemez. A kulturális programok és szolgáltatások minden generációt, társadalmi réteget megszólítanak. Vendégszerető városunkban élénk a turizmus. Békés határon túli gazdasági, diplomáciai és közösségi kapcsolatai élők, kiterjedtek. Az együttműködő és cselekvő közösségek a város fejlődésének motorjai. Polgársága kreatív, ambiciózus, nyitott, felkészült, jól tájékozott és tájékoztatott egyénekből és közösségekből épül fel.

A stratégiánk átfogó céljai hozzájárulnak:

 • a helyi közösségek részvételének és tudatosságának fokozásához,
 • a helyi társadalom megújításához,
 • a helyi és közösségalapú gazdaságfejlesztéshez.

A stratégia mindezeket három specifikus célkitűzéssel szeretné elérni, amelyek a következők:

 • Közösségek és kapcsolatok városa
 • A kultúra és sport városa
 • Megújuló erőforrások városa

A stratégia célkitűzései egy a széles körű részvétel biztosítása mellett történt tervezési folyamat során alakultak ki, ahol az érintettek, a város lakossága, a civil szféra, intézmények, a HACS tagjai elemezték a város helyzetét, majd terveztek, alkottak jövőképet és határozták meg célokat és a szükségleteken alapuló fejlesztési irányukat mindvégig konszenzuális megoldásokra törekedve. A konszenzusra való törekvés ugyanakkor nem jelentette az érdekellentétek, valós vagy lehetséges konfliktusok szőnyeg alá seprését, hanem azok feltárására, okainak megismerésére, mindenki számára előnyös, vagy legalább a legkisebb, vállalható hátránnyal járó megoldásra törekedtek az érintettek.

Ezeknek a céloknak a teljesülését hét művelet és egy kulcsprojekt fogja biztosítani.

 1. Közösségi együttműködések és cselekvő közösségek támogatása
 2. Hagyományokon és helyi értékeken alapuló fejlesztések támogatása
 3. A társadalmi inklúzió elősegítése
 4. Közösségek és kapcsolatok városa – beruházás típusú fejlesztések
 5. Kulturális és közösségi terek infrastruktúra fejlesztése
 6. A helyi társadalmon túlmutató, a járási szerepkört erősítő vonzerővel is bíró kulturális fejlesztések és ehhez kapcsolódó szabadidős tevékenységek támogatása
 7. Közösségi gazdasággal kapcsolatos fejlesztések
 8. Kulcsprojektünk: Inspiráló nyitott tér

Fontos városunk szempontjából a helyi társadalom összetartó ereje, a városunk szeretete. Ennek erősítése érdekében tervezünk az első műveleten belül különböző összetartozást, patriotizmust, egészségmegőrző, programokat, fejlesztéseket. A tervezett beavatkozás hozzájárul a településen tevékenykedő civil szervezetek tevékenységeinek bővítéséhez, a szervezetek és a városi intézmények közötti együttműködés erősítéséhez egyaránt.

A HKFS letöltése: 

2022-07-13_IH_bekes_hkfs_modositott_2016-2020_intezmeny_valtozas

advanced-floating-content-close-btn